Samsung trekt de stekker uit de Galaxy Note 7. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag bekend nadat het eerder al meldde de productie van het toestel om veiligheidsredenen voorlopig te staken.
Kort na de lancering van de Note 7 doken in een aantal landen verhalen op van spontaan ontbrandende of exploderende exemplaren. Meerdere mensen raakten gewond. Samsung besloot miljoenen toestellen om te ruilen. Inmiddels wordt in verschillende media melding gemaakt van zeven omgeruilde toestellen die ook in brand vlogen.
Eerder op dinsdag werd al gemeld dat de verkoop van het apparaat was gestopt. In Nederland was de lancering van de telefoon al uitgesteld vanwege het lopende onderzoek naar nieuwe problemen met het toestel. Die verkoopstop blijkt dus nu definitief.
Concurrent van de iPhone
De Note 7 werd alom gezien als een belangrijke concurrent van de iPhones van concurrent Apple. In eerste instantie gaf Samsung de schuld aan een accu-leverancier. Maar ook nadat een ander bedrijf de batterijen leverde, bleven problemen de kop opsteken.
De problemen van Samsung zetten het aandeel van het bedrijf dinsdag op de beurs in Seoul stevig onder druk. Het bedrijf zag door een koersval van 8 procent dinsdag circa 17 miljard dollar aan beurswaarde verdampen.
De Galaxy Note 7 is een grotere, bijgewerkte versie van het topmodel Galaxy S7, die ook met een pennetje te bedienen is. De Note 7 is overigens niet het belangrijkste model voor Samsung. Het is een van de nieuwste modellen met alle nieuwste snufjes, maar het vlaggenschip van de fabrikant is de serie Samsung Galaxy 7, die in twee formaten wordt geleverd. Daarnaast verdient Samsung ook veel aan allerlei andere, goedkopere modellen.
Ramp voor het imago
De beslissing van Samsung om de stekker uit de Galaxy Note 7 te trekken is waarschijnlijk de enige juiste beslissing, zegt merkendeskundige Paul Moers. Volgens Moers is het beter om de pijn te nemen wanneer je hebt geblunderd, dan dat je maar blijft doorsukkelen met een apparaat waarvan de naam is besmeurd. "Een dergelijk besluit is een ramp voor je imago, maar door nu de stekker uit de Note 7 te trekken houdt het geëtter rond dit model op", aldus Moers.
Hij noemt de problemen met de Note 7 een schoolvoorbeeld van producten die te snel op de markt zijn gebracht. "Tot nu toe heeft Samsung het in de concurrentieslag met Apple niet slecht gedaan. Maar voordat je een toestel in de markt zet, moet dit tot vervelens toe zijn getest. Dat is hier duidelijk nagelaten."
Volgens hem is het voor Samsung ook zaak om ook het eigen merk in bescherming te nemen. "Samsung is veel meer dan alleen de Note 7. Daar heeft het bedrijf ook rekening mee te houden. Dan is stoppen en opnieuw beginnen sterker dan doormodderen."
Voor Samsung is het zaak dat de volgende generatie smartphones geen kinderziektes bevatten. Een voordeel, voor zover je daarover kan spreken, is volgens de merkendeskundige dat de onderzoeks- en ontwikkelingskosten bij een nieuw apparaat veel lager zullen uitvallen. "In een nieuw toestel zal 90 procent van de technologie van de Note 7 worden gebruikt", aldus Moers. "Kwestie van de fout eruit halen."